Vanvittig nyhed: Dansk rekord i 60 m hæk

Det kommer nok som et kæmpe chok for stort set alle i dansk atletik, men i den forgangne weekend satte den for de fleste totalt ukendte hækkeløber Shujaa Benson fra Aarhus 1900 dansk rekord! Rekorden kom i hus ved Tyson Invitational i Fayetteville, Arkansas i USA, hvor Shujaa sammen med sit universitetshold, Texas Tech (Red Raiders) dystede mod nogle af de bedste hold i USA.

Shujaa Benson. Foto: Texas Tech Athletics CommunicationsDen 18 år gamle rekord løb på 7,84 sek., men allerede i indledende heat fløj Shujaa i mål i en sikker sejr i tiden 7,80 sek. Senere på dagen blev det desuden til 7,88 og 7,90 sek. Stor forbedring af sin personlige rekord, og klart under den bestående danske rekord.

Og ikke nok med det - den 23-årige atlet satte sågar nyt dansk årsbedste i længdespring med personlig rekord 7,54 m - i øvrigt i samme stævne som en anden dansker Andreas Trajkovski sprang 7,49 m (dog i en anden springgruppe) og altså ligger toer på ranglisten.

(foto: Texas Tech Athletics Communications)

De fleste tænker nok på Andreas Martinsen (også Aarhus 1900 og dansk rekord på 110 m hæk udendørs), når man nævner en potentiel dansk rekord i hækkeløb. Og Shujaa har da også været en af de mest velbevarede hemmeligheder i dansk topatletik. Shujaa har siden 2010 haft kontakt med Aarhus 1900's sprint/hæk træner Mikkel Larsen, men et par skadesplagede år har betydet, at Shujaa ikke har lavet de resultater, som hans talent tydede på i high school, og han har dermed holdt sig "uden for radaren" i dansk atletik". Med Shujaas indtræden på den danske atletik scene, slutter han sig desuden til listen af top-hækkeløbere i Aarhus 1900.

Nu er Shujaa dog tilbage stærkere og mere fit end nogensinde før, og med weekendens resultater er der ingen tvivl om, at Danmark har fået endnu en international top hækkeløber. Shujaa er i øvrigt en del af et særdeles godt træningsmiljø på Texas Tech, hvor de har masser erfaring og succes med at udvikle olympiske udøvere - også i hækkeløb.

Shujaa udtaler: "Min drøm er at løbe for Danmark ved OL, men i første omgang har jeg fokus på at gøre det godt for mit universitet. Min træner tror egentlig jeg har mest potentiale i længdespring, men om det bliver hækkeløb eller længdespring jeg kommer til at satse på må tiden vise".

Mikkel Larsen udtaler: "Jeg har fulgt Shujaa lidt på afstand i de seneste 4 år, hvor jeg første gang kom i kontakt med ham. Han har vist et outstanding talent i en række atletikdiscipliner og særligt i hækkeløb. Det har fra start blot været et spørgsmål om tid før han ville bryde igennem"

Selv om Shujaa kun mangler 6/100 sek. i at klare VM-kravet, så indgår et forsøg på dette ikke i Shujaa's planer, da han satser på de amerikanske universitetsmesterskaber samme weekend. Dog drømmer han allerede om, at kunne kvalificere sig til sommerens EM i Zürich.

Baggrund: Shujaa er født i Tanzania inden han som 8-årig flyttede til Danmark. Efter nogle år i fodbold begyndte han til amerikansk fodbold, hvor han gjorde lynkarriere. Direkte ind på det danske juniorlandshold i amerikansk fodbold, hvor han sikrede sig et scholarship til high school i USA. Og ved lidt en tilfældighed prøvede han kræfter med hækkeløb, og kort tid efter havde han skolerekorden og var favorit til at vinde stats-mesterskabet! Efter nogle skadesplagede år og et mislykket ophold på University of Illinois, er Shujaa nu en del af det respekterede college-hold hos Texas Tech under hyndig ledelse af den dygtige hækkeløbstræner Dion Miller, som har flere olympiske hækkeløbere på CV'et.

Shujaa Bensons resultater: http://www.tfrrs.org/athletes/4212041.html       

 

Shujaa Bensons profil hos Texas Tech: http://www.texastech.com/sports/c-track/mtt/shujaa_benson_830060.html        

top